Depressie behandelen
Zit je in een dip, of heb je last van depressie? Bijna iedereen heeft wel eens last van een dip, of sombere gedachten. Maar wat nou als deze dip niet over gaat? Het kan gebeuren dat dat je je somber blijft voelen en niemand of niks je kan opvrolijken. Je voelt je futloos en je hebt nergens zin in. Als dit het geval is, kan het zijn dat je een depressie hebt.
In Nederland krijgt bijna 20% van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie. Hoe deze depressie eruitziet is per persoon verschillend. Er zijn gelukkig meerdere therapievormen om een depressie te behandelen. Denk hierbij aan gedragstherapie, Interpersoonlijke therapie en ACT.
Hoe herken je een depressie?
Een depressie ziet er bij iedereen anders uit. Je kunt het herkennen aan de volgende symptomen. Heb je gedurende twee weken vijf of meer van de volgende symptomen. En minstens één van de twee eerstgenoemde.
• Sombere stemming gedurende het grootste deel van de dag
• Geen zin en plezier meer in activiteiten die je voorheen erg leuk vond
• Snelle gewichtsvermindering of gewichtstoename
• Moeheid/futloos gevoel
• Slapeloosheid of teveel slapen
• Verminderde concentratie
• Besluiteloosheid
• Gevoel van waardeloosheid
• Buitensporig en onterecht schuldgevoel
• Regelmatige gedachten aan de dood, suïcide plannen of poging tot zelfdoding
Oorzaken
Genetische factoren
Kinderen van ouders met een depressie hebben zelf een, drie keer zo grote kans om zelf een depressie te krijgen. Als je genetisch meer aanleg hebt voor depressie dan betekent dit niet meteen dat je deze ook zult krijgen, ook de sociale factoren spelen hier erg bij mee.
Sociale- en omgevingsfactoren
Valt er sociale steun weg, ben je eenzaam? Dan kan dit leiden tot depressie. Als je in sociaal isolement raakt, kunnen de depressieve gedachten standhouden of erger worden en kan de depressie langer duren.
- Learn problem solving and conflict resolution
- Process underlying pain and anger
- Repair your past hurts and issues
- Recognize your patterns, habits and beliefs
- Use relationship skills that work
- Rebuild respect, trust and love
Cognitieve theorie
Iemand die negatieve ervaringen heeft meegemaakt is kwetsbaarder voor depressie. Deze ervaringen kunnen een negatief zelfbeeld creëren, dit wordt vaak kenbaar rond de pubertijd. In deze tijd word je bewuster van je omgeving, en is het mogelijk dat je je onzeker of waardeloos gaat voelen.
Gevolgen
Als de donkere wolk boven je hoofd maar niet lijkt te verdwijnen en alles maar erger wordt kan dit veel gevolgen hebben op je dagelijks leven. Alles lijkt een onmogelijke taak, het is soms zelfs lastig om uit bed te komen.
Bij langdurige depressie kun je lichamelijke klachten krijgen, het zorgt voor een verstoord slaappatroon waardoor je erg moe wordt en hoofdpijn kan krijgen. Het minder zin in eten of beweging heeft ook veel invloed.
Ook heeft een depressie veel gevolgen met betrekking tot school of werk. Je gaat waarschijnlijk met veel minder plezier naar school of naar je werk dit kan voor concentratieproblemen zorgen, en dan zullen de resultaten ook gaan vallen. Als je geen zin hebt leuke dingen te doen is er een kans dat je misschien vrienden verliest, omdat je het niet volhoudt om de sociale contacten te onderhouden.
Behandelmogelijkheden voor depressie
Cognitieve gedragstherapie
Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is voor depressie. Bij cognitieve gedragstherapie richten we ons zoveel mogelijk op het denken als op het gedrag van mensen. Voor de behandeling van een depressie zijn er speciale cognitieve gedragstherapeutische procedures ontwikkeld.
Bel mij voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.