Trauma Therapie

Trauma Therapie

We maken allemaal wel eens iets mee wat een grote indruk bij ons achterlaat, meestal kun je dit zelf een plekje geven. Wanneer dit niet lukt, spreken we van een trauma. Een trauma kan een niet verwerkte gebeurtenis uit het verleden zijn, een overval, ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het verliezen van een dierbare. Vaak maakt zo’n gebeurtenis verschillende emoties bij je los en hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: angst, verdriet, hulpeloos, schuldgevoel en boosheid. Dit is een normale reactie en die klachten kunnen vaak vanzelf overgaan maar als die klachten blijven dan spreken we van een trauma.

Trauma’s kunnen onderverdeeld worden in 2 groepen, zo kan je een enkelvoudig trauma hebben of een meervoudig complex trauma. Van een enkelvoudig trauma spreken we als je een keer iets heel ingrijpends hebt meegemaakt zoals een ongeluk of overval. Een enkelvoudig trauma wil niet zeggen dat het minder erg is dan een meervoudig of complex trauma. Beide varianten kunnen behoorlijk in iemands leven ingrijpen.

Van een meervoudig of complex trauma spreken we wanneer je in een bepaalde periode meerdere keren iets ingrijpends hebt meegemaakt. Hierbij kun je denken aan mishandeling, seksueel misbruik, huiselijk geweld of gepest worden. Door dit trauma kun je last krijgen van angststoornissen, negatief zelfbeeld en verslavingsproblemen. Dit trauma kan ook van invloed zijn op jouw ontwikkeling en karakter(vorming).

Hoe herken je een trauma?

• Flashbacks
• Nachtmerries
• Angst
• Stress
• Vermijdingsgedrag
• Vermoeidheid
• Prikkelbaar
• Verhoogde bloeddruk/hartslag
• Paniekaanvallen

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing beter bekend als EMDR is een methode van traumaverwerking.
Eerst zal de behandelaar je vragen om terug te denken aan de gebeurtenis inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dit gebeurt om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna ga je het verwerkingsproces in. De behandelaar zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut om oogbewegingen tot stand te brengen of door geluiden die door middel van tikken afwisselend links en rechts worden aangeboden.

Na elke set wordt er even rust genomen. De behandelaar zal dan vragen wat er in je gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na elke set wordt gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

De bedoeling is dat de sets ertoe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Vaak verandert de herinnering zelf ook en worden de beelden van de gebeurtenis waziger of kleiner.

Je kunt het ook zien als een ladekast in je hersenen. Het kastje waar de herinnering was opgeslagen was voorheen stuk en stond continue open of viel continue open waardoor de herinnering vaak op je netvlies gebrand was. Door EMDR wordt het kastje gemaakt en heb jij de regie terug over het kastje. Jij kiest zelf wanneer de herinnering naar boven mag komen en wat het met je mag doen. Zo werkt EMDR globaal.

Bel mij voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

 
Open chat
💬 Advies nodig?
Hallo 👋
Mijn naam is Tamara de Tourton Bruyns. Kampt u met klachten of problemen van psychische aard, dan kunt u voor professioneel advies en begeleiding bij mij terecht.