Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde-angststoornis is ook wel beter bekend als de piekerstoornis. Mensen die te maken hebben met een gegeneraliseerde-angststoornis zijn vaak overmatig angstig en bezorgd over de dagelijkse dingen. Hun zorgen kunnen vaak over geld, gezondheid, gezondheid van dierbaren en prestaties op werk gaan.

In Nederland heeft 2,3% van de bevolking ooit last gehad van een gegeneraliseerde-angststoornis. De stoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een gegeneraliseerde-angststoornis ziet er voor iedereen anders uit, meestal is het te herkennen aan de volgende symptomen:

• Gejaagd en rusteloos gevoel
• Concentratie-/slaapproblemen
• Spierspanning
• Transpireren
• Misselijkheid
• Diarree
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid

Over de oorzaken van een gegeneraliseerde-angststoornis is erg weinig bekend. Wel zijn er een aantal factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van een gegeneraliseerde-angststoornis. Bij deze factoren kan je denken aan:

Erfelijkheid
Als een gegeneraliseerde-angststoornis voorkomt in jouw familie is er een grotere kans dat jij meer aanleg zou kunnen hebben om een gegeneraliseerde-angststoornis te  ontwikkelen.

Omgeving
Ook je omgeving kan een grote rol spelen bij een gegeneraliseerde-angststoornis, bijvoorbeeld als je erg beschermd bent opgevoed of misschien wel veel gepest. Een onveilige situatie of een slecht voorbeeld uit de omgeving kan veroorzaken dat je meer aanleg hebt.

Problematiek
Hierbij kan je denken aan verslavingsproblemen, een depressie of een heftige gebeurtenis. Dit is een factor die van invloed kan zijn op het ontwikkelen van een gegeneraliseerde-angststoornis.

Vermijding
Het kan zijn dat je bepaalde situaties vermijdt om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van de angstgevoelens. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt en in een sociaal isolement raakt.

Vermoeidheid
Doordat je continue piekert, slaap je slecht. Hierdoor kan oververmoeidheid optreden, dit kan spanning op je werk of in je relatie geven waardoor je in een cirkel van piekeren terecht komt.

Alcohol of drugs misbruik
Om de angst en/of spanning te verminderen, kunnen mensen hun toevlucht in alcohol of drugs zoeken. Vaak worden de spanningsklachten hierdoor juist verergerd.

Fysieke klachten
Door alle spanning in je hoofd, kun je je fysiek slecht voelen, waardoor de angst voor eventuele gezondheidsklachten weer optreden. De angst neemt dan alleen maar verder toe.

Open chat
💬 Advies nodig?
Hallo 👋
Mijn naam is Tamara de Tourton Bruyns. Kampt u met klachten of problemen van psychische aard, dan kunt u voor professioneel advies en begeleiding bij mij terecht.