Negatief Zelfbeeld

Er is sprake van een negatief zelfbeeld wanneer iemand regelmatig of bijna altijd het gevoel van minderwaardigheid heeft, of zichzelf mislukt voelt. Een buitenstaander ziet vaak wel de positieve eigenschappen, maar de persoon zelf ziet en voelt deze absoluut niet. Ook kan deze persoon complimenten niet goed geloven of aannemen.

Een negatief zelfbeeld gaat vaak gepaard met andere klachten zoals een depressie, een burn out of angst.

• Onzeker
• Geen zelfvertrouwen
• Je haalt jezelf naar beneden
• Je bent niet trots op jezelf
• Geen waardering voor dingen die je goed doet

Als je tijdens je leven vaak gestraft bent of een tekort hebt gehad aan waardering dan versterkt dat het verlangen naar goedkeuring. Maar ook versterkt dat de angst voor de afkeuring en ben je bang over wat anderen van je kunnen denken. Als je deze goedkeuring niet ontvangt geloof je van jezelf dat je minder waard bent en dat je er niet toe doet.

Een negatief zelfbeeld kan hoe jij je voelt sterk beïnvloeden. Als je negatief over jezelf denkt, dan vind je jezelf minder belangrijk. Dit kan andere psychische klachten ontwikkelen zoals sociale angst, eetproblemen of zelfs een depressie.

Behandelingsmogelijkheden negatief zelfbeeld

Als jouw negatieve zelfbeeld voortkomt uit een bepaalde ervaring uit het verleden. Dan kan EMDR-therapie je hier goed bij helpen.

>Lees meer over EMDR.

Open chat
💬 Advies nodig?
Hallo 👋
Mijn naam is Tamara de Tourton Bruyns. Kampt u met klachten of problemen van psychische aard, dan kunt u voor professioneel advies en begeleiding bij mij terecht.