Sociale Angst

Als je te maken hebt met een sociale angst, dan ben je bang voor sociale situaties. Je bent bang voor kritiek van anderen en je hebt telkens het gevoel dat je jezelf voor schut zet. Die angst kan jouw leven zo overnemen dat je sociale situaties vermijdt. Niet meer naar feestjes, school of werk durven.

Wanneer de sociale situatie niet te vermijden is, kun je last krijgen van fysieke klachten. Denk hierbij aan: transpireren, trillen en blozen.

Sociale angst kan er voor iedereen anders uitzien, meestal komen de volgende symptomen voor:


• Een samengeknepen maag of misselijkheid
• Blozen
• Hyperventileren
• Trillen over je hele lichaam
• Overmatig transpireren
• Een droge keel
• Hartkloppingen
• Een black-out krijgen

Over de oorzaken van een sociale angst/fobie is erg weinig bekend. Wel zijn er een aantal factoren die invloed kan hebben op het ontstaan van een angst/fobie. Bij deze factoren kan je denken aan:

Erfelijkheid
Als een sociale angst/fobie vaker voorkomt in jouw familie is er een grotere kans dat jij ook meer aanleg hebt om een sociale angst/fobie te ontwikkelen.

Omgeving
Ook je omgeving kan een grote rol spelen bij een sociale angst/fobie, bijvoorbeeld wanneer je erg beschermd bent opgevoed of misschien wel veel gepest. Ook kan een onveilige situatie of een slecht voorbeeld uit de omgeving een oorzaak zijn dat je  meer aanleg hebt.

Problematiek
Hierbij kun je denken aan verslavingsproblemen, een depressie of een heftige gebeurtenis. Dit is een factor die van invloed kan zijn op het ontwikkelen van een sociale angst/fobie.

De gevolgen van een sociale angst zijn heel verschillend. Het kan variëren van slecht functioneren op school naar overmatig alcohol- of drugsgebruik. Dit verschil is er omdat een sociale angststoornis je dagelijks functioneren volledig verstoort. Mensen kunnen zich eenzaam voelen door het niet naar sociale evenementen te willen gaan zoals feestjes. Er komen geen mensen op bezoek en zitten alleen in de kantine op het werk. Het voortduren van de klachten kan ertoe bijdragen dat mensen andere stoornissen ontwikkelen zoals depressie en paniekstoornis, of hun toevlucht zoeken in alcohol, drugs of medicijnen.

Open chat
💬 Advies nodig?
Hallo 👋
Mijn naam is Tamara de Tourton Bruyns. Kampt u met klachten of problemen van psychische aard, dan kunt u voor professioneel advies en begeleiding bij mij terecht.