PTSS

Een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, geweld, misbruik, een natuurramp of oorlogsgeweld kunnen een trauma veroorzaken. Vroeger werd met een trauma meestal lichamelijke verwonding bedoeld, een medisch trauma. Tegenwoordig wordt een psychische verwonding een psychologisch trauma genoemd.

Als zo’n trauma niet hersteld is, spreken we van een posttraumatische stressstoornis ofwel PTSS. Hierbij kun je last hebben van nachtmerries, flashbacks, associaties die aan gebeurtenis doen herinneren, concentratieproblemen en je kunt prikkelbaar zijn.  

 • • Nachtmerries
  • Prikkelbaar
  • Slaapproblemen
  • Waakzaam zijn
  • Woede-uitbarstingen
  • Concentratieproblemen
  • Vermijdingsgedrag

We maken allemaal wel eens iets mee wat een grote indruk bij ons achterlaat, meestal kun je dit zelf een plekje geven. Wanneer dit niet lukt, spreken we van een trauma. Een trauma kan een niet verwerkte gebeurtenis uit het verleden zijn zoals een overval, ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het verliezen van een dierbare.

De symptomen van PTSS kunnen het dagelijks leven erg verstoren en kan vervelende gevolgen hebben voor jouw sociale leven, school of werk. De nachtmerries kunnen leiden tot slaapproblemen waardoor je je overdag erg moe voelt. Concentratieproblemen beïnvloeden de resultaten op school en/of werk. En gedragsproblemen kunnen de relaties met je familie of vrienden beïnvloeden.

Behandelingsmogelijkheden PTSS

Cognitieve gedragstherapie
Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is behandeling is voor PTSS. Bij cognitieve gedragstherapie richten we ons zoveel mogelijk op het denken als op het gedrag van mensen. Voor de behandeling van PTSS zijn er speciale cognitieve gedragstherapeutische procedures ontwikkeld.

> Lees meer over cognitieve gedragstherapie

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing beter bekend als EMDR is een effectieve methode van traumaverwerking. Het werkt als volgt: je denkt terug aan de gebeurtenis inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dit is nodig om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna ga je het verwerkingsproces in.

>Lees meer over EMDR

Open chat
💬 Advies nodig?
Hallo 👋
Mijn naam is Tamara de Tourton Bruyns. Kampt u met klachten of problemen van psychische aard, dan kunt u voor professioneel advies en begeleiding bij mij terecht.